Z důvodu velmi chladného počasí se 20. a 21. 4. ruší Víkendový seminář. Náhradní termín bude 4. a 5. 5. Přihlášky na původní termín jsou stornovány, na nový termín se prosím hlaste znovu.

Co znamená wushu?

Wushu znamená čínské bojové umění a jde o souhrnný název všech čínských bojových stylů. Někdy se můžeme setkat s názvem kungfu (gongfu či kung-fu), což se překládá jako úroveň mistrovství.

Wushu má v současné době 2 významy:

  • čínské bojové umění
  • moderní wushu

武术

Moderní versus tradiční

Styly se dělí v první řadě na tradiční a moderní. Je mezi nimi velký rozdíl. Tradiční styly jsou výsledkem dlouhého vývoje a plodem kulturního dědictví čínského národa. Jejich hlavní cíl spočívá především v účinné sebeobraně, posílení těla a ducha na různých úrovních, zklidnění mysli a práci s dechem, atd.

Moderní styly vznikly v době kulturní revoluce a jsou dnes oblíbené hlavně na soutěžích, protože zahrnují mnoho akrobatických prvků a zaměřují se na krásu pohybů. O aplikační a léčebné hodnotě mnohdy nelze hovořit.

Severní versus jižní styly

Vývoj jednotlivých stylů ovlivnila rozlehlost Číny. Řeka Yang Ze Jiang dělí styly na severní a jižní.

Cvičení se zbraní i bez ní

Každý styl zahrnuje cvičení beze zbraně i se zbraněmi (meč, šavle, kopí, hůl, párové zbraně, bič, vějíř, halapartna) a také cvičení ve dvojicích.

Sdílejte tento článek:

Share on facebook
Share on twitter

Další články

Dnešní cvičení odpadá

V úterý 31. 8. 2021 se cvičení z důvodu deštivého počasí nekoná. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.